A hegyek színes útjain

2019\08\21

Mocskosul boldog 7 óra 52 perc

Tatranská Šelma Ultra

nik_1728.jpg

Nagyon vártam ezt a versenyt, hisz gyakorlatilag a tavalyi vertikál óta mozgatta a fantáziám. Az volt életem első külföldi versenye, ami kellőképpen megmutatta nekem a Magas-Tátra kőkemény arcát. Vágytam ezt a keménységet, de immáron nem a vertikálon, hanem a számomra élvezetesebb ultra távon. Aztán áprilisban sikeresen be is jutottam a nevezettek közé, úgyhogy onnantól nem volt megállás, izgalommal vártam a verseny napját. A július végi bejárás tapasztalatait megírtam korábban, így most csak azt emelném ki, hogy ismételten nagyon hasznosnak bizonyult a pályával való előzetes ismerkedés. Két okból is: 1) mentálisan sokkal könnyebb volt az utolsó 21 kilométer; 2) sikerült a pályához legtökéletesebb cipőt kiválasztanom. Ennyire egyszerű lenne? Na persze...hisz 50 kilométer 3000 szinttel nem telhet el csak "úgy", pláne nem a Magas-Tátrában. 7 óra 52 percnyi történet a Tátrából.

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain/tatranska-selma-ultra-mocskosul-boldog-7ora-52perc-1566#cim

2019\08\10

Hónapértékelő VII.

Július

dscn4103_1.JPG

Terep-gazdag hónapot hozott a július, hiszen az eddigiektől eltérő módon a havi összes futásomból mindösszesen három volt terepen kívül. Ráadásul a Pilis- és Visegrádi-hegység útjai mellett futhattam végre a Börzsönyben és a Magas-Tátrában is tehettem egy rövid látogatást. Július volt az év egyik olyan hónapja, amikorra nem terveztem versenyzést, úgyhogy tényleg átadhattam magam az örömfutásnak. Sok-sok futás különböző útvonalakon, tisztán az élvezet kedvéért - ilyen az, amikor egy terepfutó teljes átéléssel nyaralhat! Mit adott hát július?

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain/honapertekelo-vii-1551#cim

2019\07\30

Piros úton a felhők felett

Magas-Tátra - Tatranská Šelma Ultra szakaszbejárás

dscn4120.JPG

Egyre közeledik augusztus közepe, ami egyet jelent a már-már szokássá vált nyári Magas-Tátra kiruccanással. Tavaly már összekötöttem az aktív pihenést egy versennyel - Tatranská Šelma Vertical - idén pedig folytatni szerettem volna ezt a jó szokást, így most is versenyzem, ezúttal a Tatranská Šelma Ultra-n. 

Tavaly a verseny napja előtt bejártam a vertikál pályáját, hogy lássam mire számíthatok. Aznap este nehéz volt eldönteni, hogy jól tettem-e, de persze a másnapi menet határozottan meggyőzött arról, hogy bizony jó volt, mert mentálisan nem rúgott rajtam nagyot az a nagyjából 1,5 kilométeres magaslat, ami egy csúcsnak látszó pont után még jött. Elég nyilvánvaló viszont, hogy az 50 kilométeres verseny előtti napon nem tudom majd bejárni a pályát akármennyire is szeretném. Éppen ezért adódott az alkalom július utolsó szombatján egy gyors Tátra-körre, hogy legalább a pálya utolsó 22-23 kilométerét megérezzem Szeretem tudni a versenyek útvonalát, hiszen így tudok előre tervezni, belehelyezni magam a pályavezetésbe, emelkedésekbe, lejtésekbe. 

Előzetesen annyit, hogy a Magas-Tátra - bár nagyon kegyes arcát mutatta -  így is rendesen odakent. Azt szeretem benne a legjobban, hogy mindig megmutatja hol a helyem - két lábbal a földön, a legnagyobb alázattal és tisztelettel tekintve fel Rá. 

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain/piros-uton-a-felhok-felett-magas-tatra-1540#cim

2019 Magas-Tátra Edzés

2019\07\30

"Céltalan célszerűség" - a terepfutás szabad arca

wp_20190711_18_31_46_pro.jpg

A cím oximoronja jól szemlélteti az érzést, amivel a terepfutásra tekintek. Ehhez a gondolathoz tökéletesen társítható a játék mint viselkedésforma definíciója. Játéknak nevezhető ugyanis minden olyan tevékenység, aminek közvetlen adaptív (létfenntartó) haszna nincs, csak önmagáért a cselekvésért történik. A terepfutás általában is ilyen számomra, de a nyár versenyzés híján még inkább felerősíti  ezt az oldalát. Sok futással foglalkozó oldalon időről-időre felmerül a kérdés, hogy miért/mi elől futnak a futók? Létezhet, hogy valaki csak azért fut, mert keresi a céltalan célszerűséget? Keresi azt, ami csak önmagáért a tevékenység öröméért történik? Azért fut, mert futni öröm? 

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain/celtalan-celszeruseg-a-terepfutas-szabad-arca-1515#cim

2019 Terepfutás Pilis-és Visegrádi-hegység

2019\07\30

Hónapértékelő VI.

Június

dscn3333.JPG

Nagyon mozgalmas hónapon vagyok túl, hiszen a júniust az év egyik célversenyével, az Ultra-Trail Hungary-vel nyithattam. Ez a verseny gyakorlatilag az egész júniust végig kísérte valamilyen formában, úgyhogy mindenképpen nagyon meghatározó pontként tekinthetek rá vissza. A saját fejlődésem szempontjából is lényeges, mert végre megérezhettem milyen 100 kilométer feletti távon futni és ennek tanulságait természetesen elcsomagoltam a jövőre nézve. Ahogy a versenyt követően is írtam, ez első 100-asom volt, de semmiképpen sem utolsó. Az UTH-t követően elég meleg idő köszöntött be, így küzdelmes futásaim voltak gyakorlatilag egész hónapban. A tempóm egészen meglepő mélységet ütött meg, amit a hőség mellett az elmúlt hónapok szisztematikus futásaival magyaráztam. Elég nehéz megszokni és persze elfogadni, hogy a hónapokon át tartó forma csak úgy huss, egy pillanat alatt tovaszállni látszik a nyári hőség horizontján. Kicsit rendhagyóbb hónapértékelő ez, hiszen egy hónapokon át dédelgetett vágy teljesült be, ami egyúttal lezárást igényel. Így telt június:

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain/honapertekelo-vi-1504#cim

2019 Terepfutás Budai-hegység Edzés Hónapértékelő Versenyzés Pilis-és Visegrádi-hegység

2019\07\01

Trail is MY way avagy "fuss a saját utadon" - búcsúposzt

Azt hiszem nem is tudnám méltóbb módon "elbúcsúztatni" ezt a blogoldalt, mint ezzel a fantasztikus videóval, ami a Budacsik Films jóvoltából az idei UTH-ról készült. A bónusz pedig, hogy a linkkel megjelenő képkocka pont azt a pillanatnyi érzést mutatja, amiben összesűrítve ott van 15 órányi öröm és kín. Még mindig hihetetlenül jó érzés kicsit visszarepülni és újra átélni nem csak a verseny, hanem a felkészülés élményeit is. Eddigi "futópályafutásom" legmeghatározóbb időszakát zárom most le ezzel és lépek tovább a jövő útjai felé. 

A blogot természetesen viszem tovább ugyanezzel a névvel és tartalommal, de innentől kezdve nem ezen az oldalon kerülnek megjelenésre az írások, hanem a Futásról Nőknek blog részlegén a következő linken:

https://futasrolnoknek.hu/a-hegyek-szines-utjain

 

 

2019 Terepfutás

2019\06\11

Út a Mennyei Pokolba - Salomon Ultra-Trail Hungary

0_22.jpg

Hatalmas várakozással vártam az idei célversenyem, a Salomon Ultra-Trail Hungary-t  és hát el is jött a nap, a nap, amire gyakorlatilag hónapokat készültem. Mondhatnám, hogy éveket, hiszen az elmúlt hét év sporttevékenységének köszönhetem, hogy képes voltam ezt így megcsinálni. Ezzel együtt persze nem csak a versenyt vártam, hanem az évek során talán kicsit túlmisztifikált bűvös 100 kilométeres táv átlépését is. Mostanáig a Piros 85 és a Salomon Szentlászló Trail volt a leghosszabb távom, de ezzel a versennyel végre megérezhettem mit jelent 112 kilométer 4200 szinttel...lábon. Voltak fentek-lentek, eufórikus örömök és kínkeserves nyögések - ahogy egy ultrán azt illik. Elsőhöz viszonyítva szerintem elégedett lehetek, tanulságok persze vannak és ezekből a tapasztalatokból van hová tovább fejlődnöm a jövőre. Első volt, de határozottan nem az utolsó! 

112 kilométer 15 órányi történetének emlékére:

More:

2019 Terepfutás Ultrafutás Versenyzés Pilis-és Visegrádi-hegység Ultra-Trail Hungary Célverseny

2019\06\06

Hónapértékelő V.

Május

wp_20190505_10_08_49_pro.jpgA május a tervezettnek megfelelően a befele fordulással telt, nem versenyeztem, nem hajszoltam a teljesítményt. Alapvetően az Ultra-Trail Hungary 112 kilométeres távjának bejárása volt a fő célom, illetve olyan futások, amiket élvezek és szívesen csinálok. A hónap időjárása elég érdekesen alakult, hiszen hétköznap jellemzően esős, borús, míg hétvégén napos meleg idők voltak. Ez abból a szempontból nehezítette a helyzetet, hogy egyrészt persze vizes és saras pályán futhattam, másrészt viszont szokatlanul melegnek tűnt az idő főleg a szombati napok alkalmával a hétközbeni hűvösebb után.  A tervezett pályabejárást három részletben csináltam végül meg, a hónap első szombatját leszámítva mindegyikre jutott egy. Mindent egybevetve ismételten tartalmas hónap áll mögöttem, ami szerintem megadta az utolsó lökést június 9-hez. Ez volt május:

More:

2019 Terepfutás Budai-hegység Hónapértékelő Pilis-és Visegrádi-hegység

2019\05\26

Az út a cél - UTH pályabejárás három felvonásban

46482675_2115926031990364_4487720209859215360_n.jpg

Egyre jobban közeledik június 9-e, ami egyben az idei év első célverseny - a Salomon Ultra-Trail Hungary időpontját is jelenti. Az elmúlt hónapok gyakorlatilag ennek tudatában teltek és ezúttal ténylegesen mondhatom, hogy célzottan készülök erre a versenyre. Mind a fizikai, mind a mentális felkészülést egyaránt fontosnak tartom, nem volt ez másként ezúttal sem. Keresztbe-kasul futottam a Pilis- és Visegrádi-hegység útjait, gyakorlatilag nem volt olyan hetem, amikor ne jártam volna valamely részén. A legszebb az egészben pedig az, hogy mindeközben egyszer sem éreztem, hogy most célzottan "hajtom" magam egy cél irányába. Persze nyilván voltak nehezebb napok, de alapvetően élveztem, amit csinálok. Ott voltam a hóban, jégen télen, majd futottam a sáros tavasz kezdetében. Mentem esőben és szélben, majd erős napsütésben. Keltem hajnalban és indultam esti órákban. Végül ott álltam éjfélkor május 1-jén Esztergomban, hogy utoljára fussak hosszabban a nagy nap előtt. Szóval elég sok élményt és érzést is adott ez a pár hónap, amíg mondhatom, hogy célzottan az UTH-ra készültem. A felkészülésem utolsó simításai maradtak csupán májusra, így a pálya bejárása és az utolsó könnyed élményekben teli futások.

More:

2019 Terepfutás Edzés Pilis-és Visegrádi-hegység Ultra-Trail Hungary Célverseny

2019\05\02

72 kilométernyi Sárga

Sárga 70

dscn2963.JPGHa május 1-je, akkor Sárga 70 - 2014 óta minden év ezen napján Esztergomba zarándokolok, hogy onnan az éjszaka leple alatt a Pilisen és a Budai-hegységen átkelve eljuthassak Budaörsre. Nagyon szeretem a jelzésekhez kapcsolódó túrákat/terepfutó versenyeket, valamint az A-ból B-be útvonalakat is. Ráadásul mivel az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztálya által szervezett  túra, így ELTE dolgozóknak ingyenes az indulás, tehát nem kérdés, hogy hivatalból is kötelességem tiszteletet tenni a Sárga valamely távján. Ez az egyik olyan túra (a Piros a másik), amin erdőjáró időszakom elejétől kezdődően - egy évet leszámítva - mindig ott voltam. 2012-ben a Sárga 18 kilométeres távján Hűvösvölgyből indultam, 2014-ben már Esztergomból rajtoltam, végül Hűvösvölgyig jutottam. 2015-től kezdődően pedig minden évben Esztergomból indulva érkeztem meg a budaörsi célba. Azt hiszem ebből is látszik, hogy valami szorosan összeköt a Sárgával.

More:

2019 Teljesítménytúra Terepfutás Budai-hegység Pilis Edzés Sárga 70

2019\04\29

Hónapértékelő IV.

Április

dscn2779.JPG

Mozgalmas hónapot tudhatok ismét a hátam mögött, hiszen sikerült sok minőségi edzés mellett két elég jót is versenyeznem áprilisban. Gyakorlatilag ebben a hónapban terveztem utoljára versenyen indulni az UTH előtt, mert a májust már csak a befelé fordulás jegyében szeretném tölteni, hogy élményekben gazdagodva, kiéhezve álljon oda a bennem rejlő "terepállat" június 9-én éjfélkor. Azt gondolom minden a tervnek megfelelően haladt, hiszen kemény és minőségileg is jó futásaim voltak annyi szinttel, amennyi még eddigi pályafutásom alatt egyszer sem jött össze. Ráadásul a húsvéti hosszú hétvégén lehetőségem volt egy nagyobb sorozatterhelést is adni magamnak, ami amellett, hogy fizikailag kellően megdolgoztatott, mentálisan is igazán feltöltött. Ez volt április:

More:

2019 Terepfutás Budai-hegység Edzés Hónapértékelő Pilis-és Visegrádi-hegység

2019\04\27

"Átengedett A Hegy" - UltraKék Trail Budai

wp_20190419_11_17_22_pro.jpg

A téli/tavaszi szezonom utolsó versenyének szántam az UltraKék Trail Budai 53 kilométeres, 1810 méter szintet tartalmazó etapját, ami Visegrádról indulva Pesthidegkútra érkezik meg a Pilis- és Visegrádi-hegységen majd a Budai-hegységen átkelve. Az UltraKék versenyeivel már korábban is szemezgettem, ám vagy a helyszín vagy a táv miatt nem neveztem rá korábban. Amikor megláttam, hogy idén hazai pályára ér a verseny, már akkor tudtam, hogy nevezni fogok rá. Nagyon szimpatizálok a pólóra is felkerült szöveggel - "Átengedett A Hegy" - mert tökéletesen visszaadja azt az érzést, ahogy terepfutóként a körülöttem lévő természetről gondolkodom. Nem hódítom meg a hegyeket, nem is győzöm le az elemeket - a Természet az úr, amiben az ember csupán egy parányi semmiség, így hálásnak kell lenni minden ott eltöltött percért. 

More:

2019 Terepfutás Budai-hegység Verseny Ultrafutás Pilis-és Visegrádi-hegység UltraKék

2019\04\13

5X fent, 5X lent - Libegő Trail

57044241_2317724711818838_5931839152810098688_n.jpg

Nagy örömömre idén ismét megrendezésre került a Libegő Trail, ami minden terepfutó perverz álma: csak fel a Libegő alatti úton a felső állomásig, majd a lépcsősort követve az Erzsébet-kilátóig, ahonnan visszafuthatunk a kiindulási ponthoz a Libegő alá, majd ismét fel ugyanoda, majd megint és újra és még egyszer utoljára. Az eltévedés kizárt, hiszen ugyanazon a helyen körözünk ötször egymás után megállás nélkül, mert a szintidő is feszesnek mondható a maga négy órájával. A táv idén 25,5 kilométerre nőtt, amihez méltó módon a pozitív szintemelkedés is felkúszott 1650 méterre. Csakugyan a terepfutók álma, nemde? 

More:

2019 Terepfutás Budai-hegység Verseny Libegő Trail

2019\04\05

Hónapértékelő III.

Március

wp_20190331_09_00_52_pro.jpg

Márciussal együtt megérkezett a tavasz, némely napon már talán túlzottan is. A természet zöldülő, virágzó arcát láthattam a hónap közepétől, ami még gyönyörűbbé tette az amúgy is csodás erdőt. Ebben a hónapban az edzések mellett három versenyen is indultam, így szinte minden hétvégére kijutott a jóból. Sok remek futásom volt, minőségileg és mennyiségileg is jól sikerült hónapot tudhatok magam mögött. Eljött az első laza öltözetű futás ideje és az is, hogy újra figyeljem az útközben érinthető források/kutak lehetőségét. Szerencsére semmi nem törte meg a lendületet, még az extra munkaterhek sem szegték kedvem és főleg nem szívták le energiám. Mondhatom, hogy a teljes regenerációt adták nekem a hétvégi hosszúk, ezeknek köszönhetően sikerült átvészelnem az egyébként húzós heteket. Így telt a március:

More:

2019 Terepfutás Budai-hegység Vértes Edzés Hónapértékelő Pilis-és Visegrádi-hegység

2019\03\31

Élménykörút a Pilisben

multiNavigátor Pilis Trail - 8 kilátás

dscn2650.JPG

Idén negyedik alkalommal álltam rajthoz a Pilisi Terepfutók Baráti Köre által szervezett Pilis Trail-en. 2016-ban és 2017-ben a félmaratoni távon (24 km), tavaly pedig a 8-kilátáson (48 km) indultam. A tavalyi verseny mély nyomokat hagyott bennem, ugyanis a nyomokban telet tartalmazó pálya keményen megdolgoztatta nem csak testem, hanem idegrendszerem is. Az volt életem első versenykörülmények között futott 42 km feletti távja és bár számtalan ilyen táv volt már mögöttem addigra, mégis a verseny heve miatt talán túlzottan megnyomtam a táv első felét, ami a körülményekkel együttesen ütött vissza a táv felét követően. A leggyengébb pontom akkor egyértelműen a Pilis-tető felé vezető Zöld volt, ami kellő módon megtépázott mentálisan. Éppen ezért idén fejben sokkal jobban felkészült akartam lenni, így rengeteget futottam a Pilisben már ősztől kezdődően. Ennek köszönhetően a Pilis hazai pályámmá is vált és immáron régi ismerősként köszöntött engem.

More:

2019 Terepfutás Verseny Pilis Ultrafutás Pilis Trail